Składniki:
- 6 pomidorów
- 2 torebki ugotowanego na sypko ryżu
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ bakłażana
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki keczupu
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 3 łyżki czarnych oliwek
Sposób przyrządzenia:
Ugotowany ryż wystudzić. Pomidory umyć, osuszyć i z każdego odciąć czapeczkę, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Bakłażan umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, przesmażyć na oliwie. Wymieszać z ryżem, oliwkami, pokrojonym miąższem pomidorów, posiekaną natką pietruszki i keczupem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem napełnić pomidory i przykryć czapeczkami.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna