Składniki:
- 1 bagietka lub bułka weck
- 1 szklanka majonezu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 zielony ogórek
- 1 papryka marynowana
- zielona cebulka, posiekany koperek lub szczypiorek do wyboru
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Obciąć końce bagietki. Pomagając sobie ostrym, długim nożem usunąć z niej część miąższu. Tuńczyka obsączyć z zalewy, rozdrobnić. Ogórka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Podobnie pokroić paprykę. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Bułkę nadziać ściśle przygotowanym farszem, owinąć w folię spożywczą lub aluminiową, na 2 godziny odłożyć do lodówki. Przed podaniem pokroić ostrym nożem w plastry. Podany skład farszu można oczywiście modyfikować wg uznania.