Składniki:
- 1 kg mięsa bez kości pokrojonego w grubą kostkę
- ½ szklanki posiekanej cebuli
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 4 obrane ze skóry, pokrojone w kostkę pomidory
- 2 puszki białej fasoli konserwowanej
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka brązowego cukru
- ziele angielskie, jagody jałowca, liść laurowy do smaku
- sól czosnkowa, pieprz
- 3 łyżki smalcu lub oleju
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać smalec, dodać mięso, smażyć mieszając aż zacznie się rumienić. Dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając 3 minuty. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem fasoli, doprowadzić do wrzenia, dusić na małym ogniu 2 godziny. Podczas duszenia podlewać wodą. Kilka minut przed końcem duszenia dodać opłukaną fasolę. Doprawić do smaku i podawać.