Składniki:
- 1,5 kg pokrojonego w paski mięsa jelenia lub koziołka
- ¼ szklanki wody
- 1 szklanka niskosłodzonego dżemu morelowego
- ½ szklanki pikantnego keczupu
- 1 torebka zupy cebulowej w proszku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W miseczce wymieszać zupę cebulową w proszku z wodą. Dodać keczup, dżem morelowy, cukier, ocet, zmiksować na jednorodną zawiesinę. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem umieścić paski mięsa , oprószyć solą i pieprzem, wlać zawartość miseczki, rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni, przykryć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 45 minut. Odkryć i piec kolejne 40 minut aż mięso zmięknie. Podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.