Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane w sosie cebulowo morelowym mięso z sarny lub jelenia

Składniki:

    • 1,5 kg pokrojonego w paski mięsa jelenia lub koziołka
    • ¼ szklanki wody
    • 1 szklanka niskosłodzonego dżemu morelowego
    • ½ szklanki pikantnego keczupu
    • 1 torebka zupy cebulowej w proszku
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:

    W miseczce wymieszać zupę cebulową w proszku z wodą. Dodać keczup, dżem morelowy, cukier, ocet, zmiksować na jednorodną zawiesinę. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem umieścić paski mięsa , oprószyć solą i pieprzem, wlać zawartość miseczki, rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni, przykryć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 45 minut. Odkryć i piec kolejne 40 minut aż mięso zmięknie. Podawać z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *