Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jelenia

Zapiekane w sosie cebulowo morelowym mięso z sarny lub jelenia

Składniki: 1,5 kg pokrojonego w paski mięsa jelenia lub koziołka ¼ szklanki wody 1 szklanka niskosłodzonego dżemu morelowego ½ szklanki pikantnego keczupu 1 torebka zupy cebulowej w proszku 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać zupę cebulową w proszku z wodą. Dodać keczup, dżem morelowy, cukier, ocet,…

Szpikowany udziec jelenia

Składniki: • 1 kg udźca jelenia • 2 łyżki oleju • 5 dag wędzonego boczku • 10 dag słoniny • 2 cebule • marchewka • 1/4 selera • 2 szklanki bulionu wołowego • łyżka smalcu • listek laurowy • goździk • 3 jagody jałowca • łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • sok…

Potrawka z jelenia po niemiecku

Wziąć bruścik jeleni lub mięso od karku albo z łopatki, zapeklować na kilka dni z cebulą i korzeniami, a potem posolić, natrzeć tłuczonymi korzeniami jak: pieprzem, tymiankiem i jałowcem, posolić i dusić w radiu z cebulą i kawałkami cienko pokrajanej słoniny. Gdy się trochę obrumieni wlać kilka łyżek rosołu i szklankę czerwonego wina, dodać ze…

Comber sarni i jeleni.

Chcąc cąber sarni przechować dłuższy czas, trzeba go owinąć płótnem, umaczanym w przegotowanym z korzeniami i wystudzonym occie i wynieść do piwnicy ; latem trzeba jeszcze obłożyć lodem, najlepiej w koszyku, z którego by woda uciekać mogła. Jeżeli sarni cąber ma być świeżo pieczony, to go choć na jeden dzień skropić octem, lub włożyć w…

Polędwica z jelenia*

*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Comber z jelenia – 20 dk Świeże prawdziwki – 10 dk Czerwone wino – 200 ml Sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyty i oczyszczony kawałek combra z jelenia marynować w czerwonym winie około 4 godzin. Na rozgrzanej patelni przesmażyć pokrojone prawdziwki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i…