*Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Comber z jelenia – 20 dk
- Świeże prawdziwki – 10 dk
- Czerwone wino – 200 ml
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Umyty i oczyszczony kawałek combra z jelenia marynować w czerwonym winie około 4 godzin. Na rozgrzanej patelni przesmażyć pokrojone prawdziwki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić nacięcia w mięsie i wypełnić grzybami. Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni i piec około 10 minut w temperaturze 1800 – 2000C. Mięso nie powinno być mocno wypieczone. Dziczyzna jest mięsem chudym, dlatego też przy zbyt długim pieczeniu robi się suche. Krwiste mięso najlepiej podać z lekkim sosem.
Autur: Piotr Małecki i Piotr Murawski