Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica z jelenia*

*Cykl – przepisy mistrzów.

Składniki:

  • Comber z jelenia – 20 dk
  • Świeże prawdziwki – 10 dk
  • Czerwone wino – 200 ml
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Umyty i oczyszczony kawałek combra z jelenia marynować w czerwonym winie około 4 godzin. Na rozgrzanej patelni przesmażyć pokrojone prawdziwki z cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić nacięcia w mięsie i wypełnić grzybami. Tak przygotowane mięso obsmażyć na patelni i piec około 10 minut w temperaturze 1800 – 2000C. Mięso nie powinno być mocno wypieczone. Dziczyzna jest mięsem chudym, dlatego też przy zbyt długim pieczeniu robi się suche. Krwiste mięso najlepiej podać z lekkim sosem.

Autur: Piotr Małecki i Piotr Murawski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *