Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jelenia

Gulasz z jelenia.

Składniki: 2 kg mięsa z jelenia, sarny lub daniela (można mieszać te 3) 2 butelki półwytrawnej Sofii 3 śmietany 18% 40-75 dag suszonych grzybów; borowików, rydzy lub prawdziwków (świeże grzyby raczej się nie nadają choć to w końcu surwiwal ) Pieprz mielony Sól (bardzo mało) Oliwa ewentualnie olej lub inny tłuszcz roślinny (zwierzęcy psuje smak)…

Steki z jelenia z sosem bearneńskim

Roztopić 100 g masła odszumować, trochę ostudzić obrać, pokroić w drobną kostkę 1 małą cebulę i razem z posiekanymi listkami estragonu i bazylii (po 1 łyżce) grubo zmielonym czarnym pieprzem 1 łyżeczką octu winnego 2 łyżkami białego wina doprowadzić do wrzenia, potem gotować około 5 minut, następnie trochę ostudzić, dodać 2 żółtka i w kąpieli…