Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszona pieczeń wieprzowa w białym winie z czosnkiem, włoskim koprem i rozmarynem

Wstęp:
Przygotowanie wieprzowiny do pieczenia wg tego przepisu zajmuje 5 min. przed wstawieniem do piekarnika, więc jest szybko i łatwo, jest niezwykle lekka, świeża i smaczna. Również duszenie pieczeni jest przeciwieństwem zwykłej pieczeni i wytwarza się naturalny, dobry sos z połączenia soków pieczeni i wina.

Składniki:


• 1,5 kg najlepszego pieczeniowego mięsa wieprzowego bez kości i skóry,
• sól i świeżo mielony pieprz
• 1 łyżka nasion włoskiego kopru
• 2 – 3 kawałki masła
• oliwa
• 8 zabków czosnku – nie obrane
• garść świeżego rozmarynu – obranego z gałązek
• 4 liście laurowe
• 1 włoski koper pokrojony w plasterki
• butelka (750 ml) wina Chardonnay (białe wytrawne)

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 C. Obwiązać pieczeń specjalnym sznureczkiem ciasno, aby się trzymała w kształcie w czasie pieczenia. Wetrzeć w mięso sporo soli i pieprzu i obtoczyć w nasionach kopru włoskiego, aby pokryć całą powierzchnię. Obsmażyć mięso w rondlu przez kilka minut ze wszystkich stron na oliwie i połowie masła do zrumienienia.
Wrzucić czosnek, rozmaryn, listki laurowe, włoski koper i wlać wino, nakryć luźno zwilżonym papierem do pieczenia (albo folią) i piec do temp…. na specjalnym termometrze do mięsa wbitym w pieczeń (ok,1 godz.15 min).
Mięso bez kości szybko się piecze. Wyjąć pieczeń na talerz. Nie podgrzewając więcej wykończyć sos: należy zdrapać wszystko dokładnie z dna i dodać resztę masła.
6 porcji, przygotowanie 5 min. Pieczenie – godzina, 15 min. Łatwe.

1 comment for “Duszona pieczeń wieprzowa w białym winie z czosnkiem, włoskim koprem i rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *