Wstęp:
Przygotowanie wieprzowiny do pieczenia wg tego przepisu zajmuje 5 min. przed wstawieniem do piekarnika, więc jest szybko i łatwo, jest niezwykle lekka, świeża i smaczna. Również duszenie pieczeni jest przeciwieństwem zwykłej pieczeni i wytwarza się naturalny, dobry sos z połączenia soków pieczeni i wina.
Składniki:
• 1,5 kg najlepszego pieczeniowego mięsa wieprzowego bez kości i skóry,
• sól i świeżo mielony pieprz
• 1 łyżka nasion włoskiego kopru
• 2 – 3 kawałki masła
• oliwa
• 8 zabków czosnku – nie obrane
• garść świeżego rozmarynu – obranego z gałązek
• 4 liście laurowe
• 1 włoski koper pokrojony w plasterki
• butelka (750 ml) wina Chardonnay (białe wytrawne)
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 C. Obwiązać pieczeń specjalnym sznureczkiem ciasno, aby się trzymała w kształcie w czasie pieczenia. Wetrzeć w mięso sporo soli i pieprzu i obtoczyć w nasionach kopru włoskiego, aby pokryć całą powierzchnię. Obsmażyć mięso w rondlu przez kilka minut ze wszystkich stron na oliwie i połowie masła do zrumienienia.
Wrzucić czosnek, rozmaryn, listki laurowe, włoski koper i wlać wino, nakryć luźno zwilżonym papierem do pieczenia (albo folią) i piec do temp…. na specjalnym termometrze do mięsa wbitym w pieczeń (ok,1 godz.15 min).
Mięso bez kości szybko się piecze. Wyjąć pieczeń na talerz. Nie podgrzewając więcej wykończyć sos: należy zdrapać wszystko dokładnie z dna i dodać resztę masła.
6 porcji, przygotowanie 5 min. Pieczenie – godzina, 15 min. Łatwe.
1 comment for “Duszona pieczeń wieprzowa w białym winie z czosnkiem, włoskim koprem i rozmarynem”