Składniki:
• 2 czerwone papryczki,
• pół czerwonej cebuli drobno posiekanej,
• 2 duże czerwone słodkie papryki drobno posiekane,
• pół ząbka czosnku posiekanego,
• 8 łyżek oliwy z oliwek
• 1 łyżka czerwonego winnego octu,
• pęczek natki i bazylii drobno posiekane,
• sól, świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Opiec całe papryki nad gazem lub w piekarniku, tak, aby skórka była prawie czarna. Włożyć gorące natychmiast do miski, okryć szczelnie folią aluminiową. Zostawić na kilkanaście minut w celu odparowania skórki.
Zdjąć opieczoną skórkę, resztki można opłukać, odrzucić gniazda i pestki. Posiekać, dodać resztę składników i dobrze wymieszać doprawiając do smaku. Zostawić na godzinę do wyrobienia smaku. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić przed podaniem.
Cienko pokrojona foccacia świetnie się nadaje do tego dipu. Bardzo dobre z winem.