Składniki:
• sól, świeżo mielony pieprz
• 4 bakłażany
• szczypta mielonego kminku,
• ząbek czosnku roztarty,
• oliwa extra virgin,
• 2-3 cytryny wyciśnięte,
• ewentualnie pęczek siekanej natki kolendry, bazylii lub natki.
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik na jego najwyższą temperaturę. Ułożyć bakłażany na blaszce i piec 35 min., aby były w środku miękkie, z wysuszoną, opaloną skórką. Wyjąć, przekroić i wyjąć całą zawartość.
Dodać kminek i czosnek, wszystko wymieszać albo na gładką pastę albo z małymi kawałkami, jak się lubi. Dodać oliwy i soku cytryny do smaku, doprawić. Podawać najlepiej w pokojowej temperaturze. Zioła dodać tuż przed podaniem.
4-6 porcji, ogólny czas 45 min.