Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Diety specjalne

Jest wiele chorób, które wymagają szczególnych zaleceń dietetycznych. Zakładając, że dieta podstawowa jest takim ogólnym zbiorem zasad zdrowego odżywiania, to kilka dolegliwości wymaga podania paru uwag w celu zmodyfikowania diety.

Alergia
Należy unikać produktów, na które dana osoba jest uczulona.
Często nie jest możliwe określenie tych czynników, a za najpowszechniejsze alergeny pokarmowe uważa się :
mleko i produkty mleczne np. masło, śmietanę, jogurt, sery,
produkty zawierające gluten takie jak – mąka, pieczywo, produkty z zawartością jęczmienia i owsa,
jajka,
ryby świeże i wędzone,
owoce morza,
orzechy,
soję i jej przetwory,
kukurydzę i jej przetwory,
owoce cytrusowe,
czekoladę,
barwniki spożywcze.

Wzdęcia
Należy unikać :
mleka i jego przetworów z wyjątkiem naturalnego jogurtu,
warzyw takich jak – brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, groch, soja, fasola, brukiew. cebula, rzepa,
słodziku z dodatkiem sorbitolu.
Zalecane jest :
dodawanie do potraw przypraw takich jak imbir, majeranek, tymianek, czosnek,
picie wywarów z mięty i kopru włoskiego,
jedzenie potraw blanszowanych i gotowanych na parze.

Biegunka
Należy unikać :
mleka ,
produktów wzdymających takich jak fasola, kapusta,
potraw i płynów słodkich,
potraw ze słodzikiem – sorbitolem,
produktów wysokoresztkowych z dużą ilością błonnika – warzyw i owoców, suszonych śliwek,
przetworów z grubo mielonej mąki.
Wskazane jeść :
kasze,
banany,
ryż i zupy z dodatkiem ryżu,
warzywa korzeniowe takie jak marchew i ziemniaki – także jako składnik zup.

Zaparcia
Wskazane jest jeść i pić :
otręby nieprzetworzone pszenne oraz ryżowe,
pieczywo razowe , wieloziarniste,
kasze i płatki z grubego przemiału,
suszone owoce np. śliwki, figi, daktyle i jagody,
jabłka, pomarańcze i inne owoce,
surowe warzywa w tym dużo kapustnych i strączkowych,
dużą ilości płynów w tym wody z miodem.
Należy też wyeliminować mleko i sery, gdyż u niektórych to jest przyczyną zaparć.

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
Należy unikać :
mleka, piwa, wina, kawy,
surowych warzyw i owoców ( jest to zalecenie względne, gdyż różna jest indywidualna tolerancja na te produkty),
ostrych przypraw.
Zalecane jest spożywanie:
potraw gotowanych – szczególnie na parze lub w szybkowarach,
bananów , czerwonej fasoli,
naparów z zielonej herbaty.

Choroby jelit – Choroba Leśniowskiego-Crohna i zespół jelita nadpobudliwego

Należy unikać :
otrębów pszennych,
orzechów i nasion,
warzyw strączkowych,
kukurydzy i jej przetworów,
owoców cytrusowych,
słodyczy,
przetworów mlecznych.
Zalecane są :
owoce takie jak jabłka i banany,
warzywa korzeniowe,
ryby.

Uchyłkowatość jelit
Należy unikać :
słodyczy,
produktów wzdymających.
Zalecane są :
warzywa gotowane,
kiszona kapusta,
pełnoziarniste produkty zbożowe,
jabłka.

Otyłość
Dieta w tym przypadku polega na ograniczaniu ilości przyjmowanych pokarmów czyli na zmniejszaniu ilości kalorii w pożywieniu. Wskazane jest obniżenie dziennej wartości kalorycznej posiłków do 1200 – 1400 kcal i zrezygnowanie lub ograniczenie produktów wysokokalorycznych takich jak :
orzechy i nasiona,
suszone owoce,
pieczywo,
ziemniaki,
słodycze,
masło i tłuszcze roślinne.
Zaleca się :
jeść dużo warzyw szczególnie liściastych,
wypijać około 2 litrów wody.

Reumatyzm
Należy unikać :
mleka i jego przetworów,
kukurydzy i jej przetworów,
pszenicy,
oleju słonecznikowego.
Zalecane są w dużej ilości :
tłuste ryby.
warzywa i owoce.

Dna moczanowa

Należy wykluczyć :
mięso indycze,
ryby,
warzywa takie jak szparagi, groch, szpinak,
rabarbar.

Osteoporoza
Należy unikać :
soli,
alkoholu.
Zalecane są :
tłuste ryby,
owoce – szczególnie jabłka, gruszki, winogrona, brzoskwinie,
warzywa strączkowe – zwłaszcza soja,
orzechy – laskowe, ziemne i migdały,
miód,
jogurt naturalny.

Kamica nerkowa
Należy unikać :
produktów bogatych w szczawiany – szpinaku, rabarbaru, botwinki, orzeszków ziemnych , a także owoców cytrusowych,
soli i potraw słonych,
mięsa w większej ilości.
Zalecane jest :
picie dużej ilości wody,
jedzenie produktów bogatowłóknistych tzn. warzyw i przetworów zbożowych.

Kamica żółciowa
Należy unikać :
cukru,
nadwagi, ale także głodówek.
Zalecane jest :
dużo warzyw zwłaszcza strączkowych,
oliwa z oliwek.

Choroby wątroby
Należy unikać :
pieczywa razowego i świeżego białego,
warzyw wzdymających,
alkoholu,
potraw tłustych,
orzechów.
Zaleca się :
dużo owoców i ich przetworów,
warzywa gotowane,
miód,
przyprawy ziołowe typu estragon, szafran, kurkuma, rozmaryn, oregano.

Cukrzyca
Wymaga dokładnego określania wielkości i jakości posiłków w zależności od poziomów stężenia glukozy we krwi i wagi pacjenta.
Zaleca się :
dużo warzyw z wyjątkiem ziemniaków, kukurydzy, zielonego groszku,
owoce nie słodkie – np. arbuz, melon,
chudy drób,
chudy nabiał.
Nie zaleca się :
słodyczy,
słodkich napoi,
tłuszczy zwierzęcych,
alkoholu.

www.poradnia.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *