Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zdrowe odżywianie

Diety specjalne

Jest wiele chorób, które wymagają szczególnych zaleceń dietetycznych. Zakładając, że dieta podstawowa jest takim ogólnym zbiorem zasad zdrowego odżywiania, to kilka dolegliwości wymaga podania paru uwag w celu zmodyfikowania diety. Alergia Należy unikać produktów, na które dana osoba jest uczulona. Często nie jest możliwe określenie tych czynników, a za najpowszechniejsze alergeny pokarmowe uważa się :…

Wegetarianizm sposobem na zdrowie

"Stowarzyszenie Empatia wraz Fundają Viva! organizuje w dniach 23 – 29 maja Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu. W planach emisja spotów reklamujących wegetariański styl życia, wykłady, pokazy filmów, kursy gotowania, koncerty, wystawy, happeningi. Serdecznie nakłaniamy do czynnego włączenia się w organizację tych wydarzeń. Od nas samych zależy, ile osób uda się przekonać do przejścia na wegetarianizm. Mamy…

Dieta odchudzająca – porady praktyczne

Dieta odchudzająca jest dietą, w której zależy nam na dostarczeniu jak największej ilości składników odżywczych przy jednoczesnym zmniejszeniu podaży energii. W pierwszej kolejności wymaga to ograniczenia spożycia tłuszczu. Z 1 g tłuszczu otrzymujemy 9 kcal, a z 1 g białka i węglowodanów po 4 kcal. By zredukować podaż tłuszczu w diecie należy spożywać produkty wyłącznie chude, a ilość tłuszczu dodanego do diety (do różnych potraw, do smarowania pieczywa) ograniczamy do minimun. Nie można wyeliminować tłuszczu w całości z diety, ponieważ jest on źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E) i jest niezbędny do ich wchłaniania. Tłuszcz roślinny to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT. Przypisuje się im istotną rolę w zapobieganiu chorób układu krążenia. Muszą być one, podobnie jak witaminy, dostarczone do organizmu wraz z dietą. Tłuszcz zwierzęcy bogaty jest natomiast w kwasy tłuszczowe nasycone, które mają właściwości zwiększania stężenia cholesterolu w surowicy krwi. Cholesterol występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego we frakcji tłuszczowej, z tego względu z diety wykluczamy tłuste produkty zwierzęce.
Dieta odchudzająca charakteryzuje się także obniżoną zawartością cukrów prostych. Produkty bogate w cukry proste (cukier, miód, owoce, przetwory owocowe, soki owocowe, słodycze) stanowią bardzo dobre źródło energii, co nie sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Wskazane jest natomiast, by w diecie odchudzającej występowały duże ilości błonnika pokarmowego (włókna roślinnego). Błonnik nie jest trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego. Ma on właściwości wiązania m.in. składników energetycznych, przez co są one wolniej i w mniejszym stopniu wchłaniane z przewodu pokarmowego do krwi. Błonnik, wiążąc wodę w przewodzie pokarmowym, pęcznieje, co daje uczucie wypełnienia żołądka. Składnika tego w diecie dostarczać będą: pieczywo ciemne, grube kasze, płatki zbożowe, warzywa i owoce.

Jedzmy zdrowo

Zioła dla zdrowia i podniebienia
Zioła nie tylko wzbogacają smak potraw, ale ułatwiają trawienie, niszcza bakterie i dostarczają wielu witamin, soli mineralnych i roślinnych enzymów. Są niezbędne zwłaszcza w potrawach ciężkostrawnych, przygotowywanych z tłustego mięsa, grochu, fasoli. Najbardziej intensywny aromat i smak mają zioła świeże. Suszone są bardziej praktyczne w użyciu.