Składniki:
- 2 kg kaczki
- 2 cytryny
- 3 ½ szkl. wody
- 2 plasterki świeżego imbiru
- 1łyzeczka imbiru w proszku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 ½ szkl. wytrawnego białego wina
Sposób wykonania:
- Do wnętrza kaczki włożyć cytrynę po czym przełożyć ją do brytfanny, wlać wodę i dodać imbir, sól oraz cebulę.
Doprowadzić do wrzenia po czy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 1 ¼ godz.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika a sos doprawić cukrem, włożyć ponownie kaczkę, polać
winem i ponownie wstawić do piekarnika na 30 min.
Z pozostałej cytryn wyścinać trochę soku z cytry i pokroić ją na paletki.
Upieczona kaczkę podzielić na kwaki, skropić sokiem z cytryny i udekorować plasterkami cytrynowymi.
Sos przecedzić i podawać osobno w sosjerce.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ilonę