Składniki:
- 1 ¼ kg surowego, chudego boczku
- ½ kg ogórków
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- 3 łyżki sosu sojowego
- olej
- 1 cebula
Sposób wykonania:
- Boczek gotować we wrzątku ok. 25 min. po czym odcedzić i pokroić na kawałki.
W między czasie ogórki pokroić w plasterki, które skropić octem, cukrem oraz skropić połową sosu sojowego i odstawić a 30 min.
Następie boczek wymieszać z resztą sosu sojowego i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 3 min.
Po tym czasie ułożyć mięso w misce do gotowania na parze, przeplatając je plasterkami ogórków, polać całość sosem z ogórków a na wierzchu ułożyć plasterki cebuli
Gotować pod przykryciem ok. 35 min.
Przed podaniem odwrócić zapiekankę aby boczek był u góry.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez AnkA