Składniki:
- 30-40dag rostbefu
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 2 ½ łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 4 pory
- 1 łyżka masła
- 6 łyżeczek rosołu
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- ½ łyżki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w plasterki, które oprószyć solą i pieprzem oraz skropić ½ łyżki oleju po czym smażyć razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanym oleju.
W między czasie pory pokroić na kawałki , które dusić ok. 3 min na rozgrzanym maśle.
Gdy wołowina się usmażyć dodać do niej sos sojowy wymieszany z mąką, wodą oraz cukrem.
Całość wymieszać, podgrzać i wrzucić pory, wymieszać i trzymać na ogniu ostatnią minutę.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Wioletta