Składniki:
- Pół kilograma fasoli „Piękny Jaś”
- 2 grube plastry wędzonego boczku
- 2 jajka
- Sałata lodowa
- 6 bułek
- 1 czerwona cebula
- 2 żółte cebule i 3 ząbki czosnku
- Kminek, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, sól
- Oliwa z oliwek (odrobina do sałaty)
Sposób przyrządzenia:
Fasolę namoczyć na pół godziny, a następnie ugotować (tak, aby była miękka, ale nie rozgotowana). Boczek pokroić w paski (dość szerokie wg własnego uznania). Jajka ugotować na twardo. Cebulę żółtą i czosnek pokroić w kostkę, pół cebuli czerwonej także
i wszystko zarumienić na patelni.
Następnie dodać do nich boczek i całość podsmażyć dodając kminek, zioła prowansalskie
i pieprz ziołowy. Kiedy boczek się zarumieni dodać do całości ugotowaną fasolę i jeszcze chwilę podsmażać. Odciąć wierzch bułek, a następnie wydrążyć ich środki, tak, aby były puste. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Pozostałą połówkę czerwonej cebuli pokroić
w półksiężyce i przelać wrzątkiem, (aby złagodzić jej ostrość). Sałatę lodową porwać na kawałki i lekko posolić, dodać czerwoną cebulę i ozdobić ćwiartkami jajka, całość polać oliwą z oliwek.
Fasola Jaś z wędzonką w bułce i lodowej sałacie wygląda bardzo pociągająco. Należy ją podawać na ciepło. Jej zapach zniewala nasz zmysł powonienia i uruchamia w każdym słynny odruch Pawłowa. Radzę, więc przygotować serwetki!
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek