Składniki:
- 60 dag. cukinii
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 szklanki naturalnego jogurtu
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Marynata- do naczynia dodać miód ,oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny i zioła prowansalskie. Cukinię pokroić w grube plastry grubości 1/2 cm. Posolić z obu stron i zanurzyć w marynacie. Odstawić na 1/2 godziny, a następnie piec na grillu z obu stron ok. 3 minut. Do jogurtu dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Cukinię serwować z jogurtem i sosem chilli.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad