Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Finezyjna mozaika gulaszowa

Składniki:

  • ½  kg wątróbki drobiowej
  • ½ kg biodrówki
  • 5 grubych plastrów świeżego boczku
  • 4 średnie cebule
  • Mąka
  • Vegeta
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Zioła prowansalskie
  • Słodka papryka mielona
  • Pieprz
  • Olej


Sposób przyrządzenia:

Wątróbkę umyć i podzielić na pojedyncze płaty a następnie płaty te poprzekrawać jeszcze na pół. Dokładnie obtoczyć kawałki w mące i zarumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju (uwaga, wątróbka na rozgrzanym oleju ma tendencję do wystrzeliwania w górę – proponuję przykryć ja pokrywką). Plastry boczku pokroić w słupki i wstawić w rondlu do smażenia. Cebulę obrać, podzielić na połówki i pokroić w plasterki a potem dorzucić ja do smażącego się boczku.
Biodrówkę pokroić na niewielki kawałki, przyprawić papryką, ziołami prowansalskimi, pieprzem i vegetą. Przygotowana biodrówkę dorzucić do smażącego się boczku i cebuli, podsmażyć wszystko na rumiano a następnie dodać ziela angielskie, liście laurowe i zalać zimną wodą (tak, aby wszystko było nią przykryte) zagotować – dusić ok. 30 minut.
Po 30 minutach do rondla dołożyć upieczoną wcześniej wątróbkę i  wszystko razem dalej dusić ok. 20 minut. Dzięki mące na wątróbce podczas duszenia zrobi się samoistnie sos – nie trzeba wiec już specjalnie zagęszczać gulaszu. Podawać na gorąco dowolnie z chlebem, ziemniakami, makaronem, ryżem czy też z kaszą.
Finezyjna mozaika gulaszowa smakuje ze wszystkim równie dobrze. Wszyscy, którzy jej spróbują wpisują ją do swojego ulubionego menu. Zapewniam, że nawet ci którzy nie lubią wątróbki zanim się spostrzegą, że ona tam jest –  pochłoną wszystko w mig. Spróbujcie sami. Gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *