Składniki:
- 2 udka indyka
- pęczek ziół
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 cebula
- 1 marchew
- 10 dag pora
- 1 kg pomidorów
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Udka zalać wodą i doprowadzić do zagotowania, wówczas zebrać szumowinę a dodać zioła oraz sól i pieprz do smaku.
Pozostawić na ogniu do miękkości mięsa po czym go wyjąć.
W między czasie gdy mięso się gotuje pokroić włoszczyznę i poddusić na rozgrzanym maśle po czym dodać obrane pomidory i zalać całość ¼ l wywaru z indyka.
Trzymać na ogniu około 10 minut i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Udka oprószyć mąka i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przed podaniem polewając go sosem.Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Magda