Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiące udka z indyka

Składniki:

  • 2 udka indyka
  • pęczek ziół
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 10 dag pora
  • 1 kg pomidorów
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju

    Sposób wykonania:
    Udka zalać wodą i doprowadzić do zagotowania, wówczas zebrać szumowinę a dodać zioła oraz sól i pieprz do smaku.
    Pozostawić na ogniu do miękkości mięsa po czym go wyjąć.
    W między czasie gdy mięso się gotuje pokroić włoszczyznę i poddusić na rozgrzanym maśle po czym dodać obrane pomidory i zalać całość ¼ l wywaru z indyka.
    Trzymać na ogniu około 10 minut i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Udka oprószyć mąka i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przed podaniem polewając go sosem.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Magda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *