Składniki:
- 1 kaczka
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 goździki
Sposób przyrządzenia:
Całą kaczkę natrzeć solą i cynamonem, odstawić na 1,5 godziny. Do rondla wsypać cukier i postawić na ogniu ciągle mieszając, smażyć cukier do momentu uzyskania złotego koloru (nie można go przypalić). Wlać gorącą wodę i wymieszać do uzyskania konsystencji jednolitego, złotego syropu. Imbir, czosnek, goździki i sos sojowy dodać do syropu, następnie wystudzić. Tak przygotowaną marynatą dokładnie posmarować mięso, odstawić do lodówki na 24 godziny. Kaczkę należy smarować syropem, co 6 godzin. Rozgrzać piekarnik do 165 stopni, piec godzinę. Zwiększyć temperaturę do 185 stopni i piec jeszcze 30 min. Piec na złoty kolor. Należy, co jakiś czas mięso smarować syropem. Kaczkę należy pokroić na cienkie paski bez kości. Podawać na ryżu. Smacznego!