Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb wiejski na zakwasie

Składniki:
Zakwas:

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

Chleb:

  • 46 dkg mąki pszennej
  • 50 dkg mąki żytniej
  • 180 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia:
Zakwas:

Mąkę przesiać do miseczki, dodać wodę i drożdże, dokładnie wymieszać i ugnieść. Z ciasta uformować kulę, przykryć w miseczce folią, odstawić na 2 dni. W tym czasie ciasto wyrośnie i zacznie wydzielać kwaśny zapach.
Chleb:
W ciepłej wodzie rozpuścić miód, dodać drożdże. Roztwór dodać do wymieszanych z solą mąk. Wymieszać. Energicznie ugniatając dodawać partiami przygotowany zakwas. Gdy ciasto będzie jednorodne i elastyczne uformować z niego bochen chleba lub umieścić w formie do pieczenia, posmarować olejem i odstawić przykryte ściereczką na 60 minut aby wyrosło. Ciasto przed pieczeniem możemy posypać makiem lub ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 30 – 40 minut. Upieczony chleb smarujemy wodą i odstawiamy do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *