Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb pszenno gryczany na ciemnym piwie

 

Składniki:

 

  • 35 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg mąki gryczanej lun żytniej razowej
  • 300 ml ciemnego piwa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 6 g suchych drożdży
  • 1 łyżka rozpuszczonego smalcu z gęsi lub oleju
  • sól do smaku
  • garść prażonych ziaren słonecznika lub dyni

Sposób wykonania:
Piwo, jajko, miód, sól i tłuszcz zmiksować. W misce wymieszać mąki z piwem z dodatkami i drożdżami. Wyłożyć ciasto na blat kuchenny i ugniatać aż stanie się elastyczne, dodać ziarna słonecznika lub dyni, ugniatać jeszcze przez kilka minut. Ciasto przykryć czystą ściereczka i odstawić na 40 minut. Po tym czasie ciasto przemieszać i uformować z niego bochen lub umieścić w formie do pieczenia. Odczekać jeszcze 30 minut i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 – 190 stopni C przez około 50 – 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *