Składniki:
- 35 dkg mąki pszennej
- 15 dkg mąki gryczanej lun żytniej razowej
- 300 ml ciemnego piwa
- 1 jajko
- 2 łyżki płynnego miodu
- 6 g suchych drożdży
- 1 łyżka rozpuszczonego smalcu z gęsi lub oleju
- sól do smaku
- garść prażonych ziaren słonecznika lub dyni
Sposób wykonania:
Piwo, jajko, miód, sól i tłuszcz zmiksować. W misce wymieszać mąki z piwem z dodatkami i drożdżami. Wyłożyć ciasto na blat kuchenny i ugniatać aż stanie się elastyczne, dodać ziarna słonecznika lub dyni, ugniatać jeszcze przez kilka minut. Ciasto przykryć czystą ściereczka i odstawić na 40 minut. Po tym czasie ciasto przemieszać i uformować z niego bochen lub umieścić w formie do pieczenia. Odczekać jeszcze 30 minut i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 – 190 stopni C przez około 50 – 60 minut.