Składniki:
- 55 dkg mąki pszennej
- 20 dkg mąki żytniej
- 200 ml wody
- 380 g dobrego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 4 dkg rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Sposób wykonania:
Połowę mąki wymieszać z solą w odpowiednio dużej misce. Uformować z nich kopczyk z wgłębieniem w środkowej części. Dodać wodę, jogurt, masło, drożdże. Wymieszać ruchem okrężnym. Ciasto ugniatać aż będzie elastyczne i jednorodne w strukturze. Jeśli w trakcie ugniatania będzie się kleić do dłoni natrzeć je mąką. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć je na blat posypany mąką uformować w kształt kulisty, przykryć czystą lnianą ściereczką, pozostawić na 40 do 90 minut aż ciasto „wyrośnie”.
Z „wyrośniętego” ciasta uformować dwa bochenki lub umieścić je w formie. Ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Umieścić w nim przygotowane ciasto, ostrożnie zamknąć drzwiczki piekarnika (nie trzaskać). Piec przez około 20 do 25 minut. Dobrze upieczony chleb wydaje pusty dźwięk jeśli stukamy w jego dno.