Składniki:
- 22 dkg chłodnego piure ziemniaczanego
- 9 dkg roztopionego masła
- ½ litra śmietany 12 %
- 2 jajka
- 4 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2,5 łyżeczki soli
- 90 dkg mąki
- odrobina oleju
Sposób wykonania:
Śmietanę lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut. Masło wymieszać z ziemniakami i śmietaną z dodatkami, wymieszać. Połowę mąki wymieszać z solą w odpowiednio dużej misce. Dodać ziemniaki wymieszane z wymienionymi składnikami, wyłożyć na blat kuchenny, wyrabiać aż będzie sprężyste w dotyku i jednorodne w strukturze. Ciasto podzielić na 2 części, posmarować olejem, przykryć czystą lnianą ściereczką, pozostawić na około 60 minut aby „wyrosło”. Z „wyrośniętego” ciasta uformować dwa bochenki lub umieścić je w formie. Ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Umieścić w nim przygotowane ciasto, ostrożnie zamknąć drzwiczki piekarnika (nie trzaskać). Piec przez około 40 do 50 minut. Dobrze upieczony chleb wydaje pusty dźwięk jeśli stukamy w jego dno.