Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb z dodatkiem ziemniaków, śmietany i masła

 

Składniki:

 

  • 22 dkg chłodnego piure ziemniaczanego
  • 9 dkg roztopionego masła
  • ½ litra śmietany 12 %
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 90 dkg mąki
  • odrobina oleju

Sposób wykonania:
Śmietanę lekko podgrzać, dodać cukier i drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut.  Masło wymieszać z ziemniakami i śmietaną z dodatkami, wymieszać. Połowę mąki wymieszać z solą w odpowiednio dużej misce. Dodać ziemniaki wymieszane z wymienionymi składnikami, wyłożyć na blat kuchenny, wyrabiać aż będzie sprężyste w dotyku i jednorodne w strukturze. Ciasto podzielić na 2 części, posmarować olejem, przykryć czystą lnianą ściereczką, pozostawić na około 60 minut aby „wyrosło”. Z „wyrośniętego” ciasta uformować dwa bochenki lub umieścić je w formie. Ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Umieścić w nim przygotowane ciasto, ostrożnie zamknąć drzwiczki piekarnika (nie trzaskać). Piec przez około 40 do 50 minut. Dobrze upieczony chleb wydaje pusty dźwięk jeśli stukamy w jego dno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *