Składniki:
- 30 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
- 25 g cukru lub płynnego miodu
- 625 ml ciepłej wody
- 1 kg wybranej mąki
- 25 g soli
Sposób przyrządzenia:
Połowę mąki wymieszać z solą w odpowiednio dużej misce. Uformować z nich kopczyk z wgłębieniem w środkowej części. Miód lub cukier rozpuścić z drożdżami w połowie ciepłej wody i wlać do miski z mąką i solą. Wymieszać ruchem okrężnym. Wlać resztę ciepłej wody nadal mieszając. Ciasto ugniatać aż będzie elastyczne i jednorodne w strukturze. Jeśli w trakcie ugniatania będzie się kleić do dłoni natrzeć je mąką. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć je na blat posypany mąką uformować w kształt kulisty, przykryć czystą lnianą ściereczką, pozostawić na 40 do 90 minut aż ciasto „wyrośnie”.
Z „wyrośniętego” ciasta uformować dwa bochenki lub umieścić je w formie. Ponownie odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Umieścić w nim przygotowane ciasto, ostrożnie zamknąć drzwiczki piekarnika (nie trzaskać). Piec przez około 20 do 25 minut. Dobrze upieczony chleb wydaje pusty dźwięk jeśli stukamy w jego dno. Tak przygotowany chleb możemy mrozić na okres około 3 miesięcy.
2 comments for “Chleb włoski”