Składniki:
Zakwas:
- 30 dkg mąki pszennej
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
Chleb:
- 46 dkg mąki pszennej
- 50 dkg mąki żytniej
- 180 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Składniki: 30 dkg makaronu spaghetti 15 dkg mielonego mięsa oliwa z oliwek 1 pokrojona w kostkę cebula sól, pieprz tarty parmezan 5 dkg mąki 5 dkg masła 2 szklanki mleka Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć 3 minuty, dodać mielone mięso smażyć mieszając aż mięso zmieni kolor na brązowy, odstawić w ciepłe…
Składniki: 1 duża kapusta około 1 ½ kg 4 kwaśne jabłka szklanka mleka 3 łyżki smalcu 20 dkg gotowanej szynki 20 dkg gotowanej wołowiny pęczek koperku sól, pieprz do smaku ostra papryka Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować. W garnku zagotować mleko, włożyć kapustę i smalec, posolić. Dusić na małym ogniu około 25 minut, przez …
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej ½ kg mrożonych kurek 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu lub oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę z grzybami gotować w 2 litrach wody, aż do miękkości. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, oprószyć mąką i zasmażyć na jasnozłoty kolor, dodać do kapusty, doprawić do…