Składniki: ½ szklanki bulionu drobiowego 2 patisony 30 dkg kiełbasy 2 średnie cebule ½ kostki margaryny 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Patisony umyć, podzielić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka, dodać bulion drobiowy, oraz obraną cebulę pokrojoną razem z…
Tag: tradycyjne
Listy
Pączki z pomarańczową konfiturą Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Karnawałowe drożdżowe oponki Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 10 dkg drożdży 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki 10 dkg masła 10 łyżek cukru olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: Margarynę, cukier i mleko podgrzać, aż cukier się rozpuści, podzielić na dwie jednakowe części do miseczek. Do jednej części wbić jajka, do drugiej pokruszyć drożdże. Płyn z jajkami zmiksować i…
Listy
Pączki z dżemem wiśniowym Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Faworki Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg mąki 2 łyżki masła 4 łyżki cukru 6 żółtek 3 całe jajka 1 łyżka mleka 1 kieliszek wódki olej do smażenia / około ½ litra/ cukier puder do posypania Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto tak jak na kluski. Ciasto zbijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni…