Składniki:
- 10 dkg drożdży
- 6 żółtek+ 2 jajka
- 1 kg mąki tortowej
- ½ kostki masła
- ½ litra mleka
- 2 łyżki rumu
- 4 łyżki cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- konfitura pomarańczowa
Sposób przyrządzenia:
Do drożdży dodać troszkę cukru, mleka i mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki dodać drożdże, utarte jajka, zagniatać i dolewać letnie mleko. Dokładnie wyrobić i dodać rozpuszczone, letnie masło i rum, ciasto musi odchodzić od ręki. Uformować kulę i przełożyć do miski, włożyć do lodówki i chłodzić około 30 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 cm, szklanką wycinać krążki. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu na złocisty kolor z obu stron, osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.