Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pączki z pomarańczową konfiturą Iwony

Składniki:

  • 10 dkg drożdży
  • 6 żółtek+ 2 jajka
  • 1 kg mąki tortowej
  • ½ kostki masła
  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki rumu
  • 4 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • konfitura pomarańczowa

    Sposób przyrządzenia:
    Do drożdży  dodać troszkę cukru, mleka i mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki dodać drożdże, utarte jajka, zagniatać i dolewać  letnie mleko. Dokładnie wyrobić i dodać rozpuszczone, letnie masło i rum, ciasto musi odchodzić od ręki. Uformować kulę i przełożyć do miski, włożyć do lodówki i chłodzić około 30 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Ciasto rozwałkować  na grubość około 3 cm, szklanką wycinać krążki. Pączki smażyć  w głębokim tłuszczu na złocisty kolor z obu stron, osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *