Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karnawałowe drożdżowe oponki Iwony

Składniki:

  • 10 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 10 dkg masła
  • 10 łyżek cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

    Sposób przyrządzenia:

    Margarynę, cukier i mleko podgrzać, aż cukier się rozpuści, podzielić na dwie jednakowe części do miseczek. Do jednej części wbić jajka, do drugiej pokruszyć drożdże. Płyn z jajkami zmiksować i dodać do drugiej części z drożdżami, dodać mąkę i dokładnie ręką wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm, wycinać krążki z dziurką w środku/ środek wycinać kieliszkiem /. Smażyć w głębokim tłuszczu na złocisty kolor, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *