Składniki:
- 1 ½ szkl ryżu
- 2 szkl wody
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1łyżka posiekanej bazylii
- 12 plasterków wędzonego łososia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ryż moczyć w wodzie około 2 godzin.
Po tym czasie przecedzić i zalać świeżą posoloną wodą.
Trzymać na małym ogniu do momentu aż cała woda wsiąknie w ryż.
Wówczas go odcedzić i przełożyć do miski.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Następnie wrzucić posiekaną zieleninę.
Całość dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować małe kuleczki, które zawijać w plasterki łososia.
Podawać zaraz po przygotowaniu.