Składniki:
- 40 dkg mąki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 3 całe jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 kieliszek wódki
- olej do smażenia / około ½ litra/
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać, dodać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto tak jak na kluski. Ciasto zbijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni powstaną pęcherzyki powietrza, zostawić na 10 minut. Rozwałkować bardzo cieniutko i kroić na placki szerokości 3 cm i długości 15 cm. Paski nacinać pośrodku nożem i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. W gorącym głębokim tłuszczu smażyć na jasnozłoty kolor z każdej strony, osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.