Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faworki Iwony

Składniki:

  • 40 dkg mąki
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 kieliszek wódki
  • olej do smażenia / około ½ litra/
  • cukier puder do posypania

    Sposób przyrządzenia:

    Mąkę  przesiać, dodać wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto tak jak na kluski. Ciasto zbijać wałkiem tak długo, aż na powierzchni powstaną pęcherzyki powietrza, zostawić na 10 minut. Rozwałkować bardzo cieniutko  i kroić na placki szerokości 3 cm i długości 15 cm. Paski nacinać pośrodku nożem  i przez otwór przewlec  jeden koniec i przeciągnąć. W gorącym głębokim  tłuszczu smażyć na jasnozłoty kolor z każdej strony, osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *