Składniki:
- 30 dkg twarogu półtłustego
- ½ kg mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 12 dkg cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 8 łyżek masła
- 2 jajka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa, mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Do mąki z sodą dodać masło i posiekać, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i twaróg. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i szklanką wykrajać krążki, a w środku kieliszkiem małą dziurkę. W rozgrzanym głębokim oleju piec z obu stron na złocisty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.