Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigos z wołowiną i śliwkami

Składniki:

    • 2 kg kiszone kapusty
    • 70 dkg wołowiny
    • 1 kg żeberek
    • ½ kg kiełbasy
    • 2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
    • ½ szklanki suszonych śliwek
    • sól, pieprz do smaku
    • szczypta mielonego kminku
    • 3 listki laurowe
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • szklanka czerwonego wytrwanego wina

Sposób przyrządzenia:
Kapustę zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia około 2 godziny. Śliwki namoczyć. Mięso ugotować w lekko osolonej wodzie, wyjąć pokroić w kostkę. Kapustę odcedzić, dodać mięso, pokrojoną w kostkę  kiełbasę i osączone i pokrojone w paski śliwki. Całość zalać mięsnym wywarem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu2-3 godziny, raz po raz przemieszać drewnianą łyżką, podlać wytrawnym czerwonym winem. Następnego dnia odgrzać, podawać z ziemniakami lub białym
pieczywem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *