Składniki:
-
- 2 kg kiszone kapusty
- 70 dkg wołowiny
- 1 kg żeberek
- ½ kg kiełbasy
- 2 łyżeczki przyprawy typu vegeta
- ½ szklanki suszonych śliwek
- sól, pieprz do smaku
- szczypta mielonego kminku
- 3 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- szklanka czerwonego wytrwanego wina
Sposób przyrządzenia:
Kapustę zalać wrzątkiem i gotować bez przykrycia około 2 godziny. Śliwki namoczyć. Mięso ugotować w lekko osolonej wodzie, wyjąć pokroić w kostkę. Kapustę odcedzić, dodać mięso, pokrojoną w kostkę kiełbasę i osączone i pokrojone w paski śliwki. Całość zalać mięsnym wywarem, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu2-3 godziny, raz po raz przemieszać drewnianą łyżką, podlać wytrawnym czerwonym winem. Następnego dnia odgrzać, podawać z ziemniakami lub białym
pieczywem.