Składniki: 1 duża kapusta około 1 ½ kg 4 kwaśne jabłka szklanka mleka 3 łyżki smalcu 20 dkg gotowanej szynki 20 dkg gotowanej wołowiny pęczek koperku sól, pieprz do smaku ostra papryka Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować. W garnku zagotować mleko, włożyć kapustę i smalec, posolić. Dusić na małym ogniu około 25 minut, przez …
Tag: z wędliną
Listy
Kiszona kapusta z grzybami
by Weronika Gorgoń • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej ½ kg mrożonych kurek 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu lub oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę z grzybami gotować w 2 litrach wody, aż do miękkości. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, oprószyć mąką i zasmażyć na jasnozłoty kolor, dodać do kapusty, doprawić do…
Listy
Bigos z wołowiną i śliwkami
by Katarzyna Pacia • • 0 Comments
Listy
Bigos z patisona
by Henryk Wypasek • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki bulionu drobiowego 2 patisony 30 dkg kiełbasy 2 średnie cebule ½ kostki margaryny 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Patisony umyć, podzielić na kawałki, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka, dodać bulion drobiowy, oraz obraną cebulę pokrojoną razem z…
Listy
Sałatka z sera i winogron Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 mała główka sałaty lodowej kilka liści czerwonej kapusty 20 dkg żółtego sera gouda 20 dkg winogron włoski sos sałatkowy Sposób przyrządzenia: Sałatę porwać na kawałki. Z liści czerwonej kapusty usunąć twarde żyłki, resztę cieniutko pokroić w paseczki. Ser pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Winogrona umyć, osączyć. Wszystkie składniki przełożyć do salaterki, dodać sos…