Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta duszona z koperkiem i jabłkami

Składniki:

    • 1 duża kapusta około 1 ½ kg
    • 4 kwaśne jabłka
    • szklanka mleka
    • 3 łyżki smalcu
    • 20 dkg gotowanej szynki
    • 20 dkg gotowanej wołowiny
    • pęczek koperku
    • sól, pieprz do smaku
    • ostra papryka


    Sposób przyrządzenia:

    Kapustę oczyścić i poszatkować. W garnku zagotować mleko, włożyć  kapustę i smalec, posolić. Dusić na małym ogniu około 25 minut, przez  pierwsze 5 minut bez pokrywki. Szynkę i mięso  pokroić w kostkę, dodać do kapusty, dusić jeszcze przez 10 minut. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, posiekać. Jabłka i koperek dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *