Składniki:
- 1 duża kapusta około 1 ½ kg
- 4 kwaśne jabłka
- szklanka mleka
- 3 łyżki smalcu
- 20 dkg gotowanej szynki
- 20 dkg gotowanej wołowiny
- pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- ostra papryka
Sposób przyrządzenia:
Kapustę oczyścić i poszatkować. W garnku zagotować mleko, włożyć kapustę i smalec, posolić. Dusić na małym ogniu około 25 minut, przez pierwsze 5 minut bez pokrywki. Szynkę i mięso pokroić w kostkę, dodać do kapusty, dusić jeszcze przez 10 minut. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, posiekać. Jabłka i koperek dodać do kapusty, dusić jeszcze 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.