Składniki:
- 1 kg cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki posiekanego imbiru
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- 3 łyżki białego wytrawnego wina
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu winnego
Sposób wykonania;
Cebulę drobno posiekać po czym zeszklić ja na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać tymianek, kolendrę, miód oraz imbir.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać przez chwilę na dużym ogniu.
Następnie skropić całość winem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 50 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodać szafran wymieszany z 1 łyżką wrzątku.
Wymieszać i gotować chwilę bez przykrycia aby płyn odparował.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem winnym.