Składniki: 1 kg mięsa z indyka 20 dag słoniny wieprzowej ½ pęczka natki pietruszki ½ szkl. orzechów włoskich ½ szkl. suszonych żurawin ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonych goździków sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oraz słoninę zmielić osobno, wówczas doprze je wymieszać. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, orzechy, żurawinę, goździki oraz gałką muszkatołową. Całość…
Kategoria: Drób
Indyk
Pierś z indyka faszerowana polentą orzechową
by Marek • • 0 Comments
Składniki: • 1 pierś z indyka ze skórą • ¼ pęczka bazylii • ¼ szkl. orzechów • pieprz • ¼ zkl. stopionego masła Polenta: • 5 szkl. wody • ¼ masła • 1 ¼ szkl. mąki kukurydzianej • sól • pieprz Sposób wykonania: Masło razem z wodą doprowadzić do lekkiego wrzenia, wówczas stopniowo dodawać mąkę…
Kaczka
Kaczka w suszonych owocach i migdałach
by Natalia Szczurek • • 0 Comments
Składniki: 1 kaczka 3 liście laurowe ½ łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki ½ szkl. suszonych owoców ½ szkl. migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szkl. czerwonego wina 2 szkl. soku grejpfrutowego 2 szkl. bulionu drobiowego ½ łyżeczki gałki muszkatowej sól pieprz Sposób wykonania: Kaczkę podzielić na porcję, które ułożyć na półmisku…
Piersi z kurczaka
Kotlet z piersi kurczaka ze śliwką
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Składniki: 2 filety z kurczaka 80 gr śliwek suszonych przyprawa do kurczaka sól 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki olej do smażenia Sposób wykonania: Filety umyć, w każdym zrobić w środku nacięcie, włożyć tam połowę śliwek. Filety posolić, posypać przyprawą do kurczaka, odstawić na godzinę do lodówki. Filety obtoczyć w mące, następnie…
Kurczak
Filety z kurczaka w kokosowej panierce
by Julianna Bednarczuk • • 0 Comments
Składniki: 2 filety z kurczaka 1 jajo albo 2 białka 50 gram wiórek kokosowych 2 łyżki mąki sól pieprz przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sposób wykonania: Filety umyć, przekroić płasko na pół, lekko rozbić tłuczkiem, posolić, posypać pieprzem i przyprawą. Jaja (lub same białka, wtedy kotlety będą bardziej białe) roztrzepać. Kotlety obtaczać kolejno w…