Składniki:
- 1 kg mięsa z indyka
- 20 dag słoniny wieprzowej
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ szkl. orzechów włoskich
- ½ szkl. suszonych żurawin
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso oraz słoninę zmielić osobno, wówczas doprze je wymieszać.
Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, orzechy, żurawinę, goździki oraz gałką muszkatołową.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe paszteciki, które smażyć na rozgrzanej oliwie ok. 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i trzymać jeszcze na ogniu ok. 10-15 minut."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Monikę