Składniki:
- 4 główki cykorii endywii
- 3 ziemniaki
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ główki czosnku
- ½ szkl. orzechów włoskich
- 6 gałązek tymianku
- 1 szkl. konserwowej ciecierzycy
- 8 szkl. bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- pieprz
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
- Marchew, ziemniaki oraz cebule obrać i pokroić w dużą kostkę a orzechy posiekać.
Selera pokroić, czosnek podzielić na ząbki a z endywii oddzielić liście.
Następnie do garnka wrzucić ziemniaki, marchewkę, cebule, czosnek, tymianek, orzechy.
Zalać całość bulionem i wrzucić jeszcze ciecierzycę oraz liście laurowe.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać a ogniu ok. 1 godziny.
Po tym czasie dodać endywię i gotować jeszcze ok. 5 minut.
Przed podaniem doprawić do smaku pieprzem i skropić oliwą."Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Artura C