Składniki:
- 1 bułka francuska
- 4 ząbki czosnku
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 8 plastrów łososia wędzonego
- 8 plastrów sera mozzarella
- 8 plasterków bakłażana grillowanego
- oliwa z oliwek
- sól , pieprz
Sposób przyrządzenia:
Bakłażan pokroić w plastry, posolić, pozwolić aby obciekł, grillować przez kilka minut. Czosnek zmiażdżyć w prasce, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Bułkę francuską przekroić wzdłuż na połowę. Każda połowę skropić obficie oliwą, posmarować koncentratem pomidorowym z czosnkiem. Na tak przygotowaną bułkę układać dachówkowo, naprzemiennie, łososia, bakłażan i ser mozzarella. Oprószyć lekko solą i obficiej pieprzem. Piec na dobrze nagrzanym grillu, przykryte tackami do grillowania, przez około 10 minut. Przed podaniem przybrać zieloną sałatą.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman