Składniki:
-
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki listków bazylii
- 3 łyżki orzechów sosnowych
- ½ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki tartego sera parmezan
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od obierania i posiekania czosnku i listków bazylii. Tradycyjnym sposobem wykonania sosu Pesto jest ucieranie składników w moździerzu. Do moździerza dodajemy posiekany czosnek, bazylię i orzeszki sosnowe, ucieramy je na jednorodną pastę, dodajemy oliwę, tarty ser i w dalszym ciągu ucieramy aż uzyskamy gotowy produkt, kończymy dodając sól i pieprz do smaku i jeszcze chwilę ucieramy. Wszystkie te czynności można wykonać za pomocą robota kuchennego, jednak tak wykonane pesto jest mniej aromatyczne. Gotowy produkt możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.
Uważam że tanie składniki i niewielki nakład pracy przemawia za tym aby wykonywać Pesto samemu.