Składniki:
- 60 dkg mąki
- ½ szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 6 dkg drożdży
- 6 łyżek oleju
- 8 dkg śmietany lekko ukwaszonej 35%
- szczypta soli
Nadzienie:
- szklanka mleka
- ½ opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 9 dkg śmietany lekko ukwaszonej 35%
- 4 szt kiwi
- 15 dkg agrestu ze słoiczka
Sposób przyrządzenia:
Do miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie, dodać rozkruszone drożdże, wsypać cukier, wlać mleko. Przemieszać składniki przygotowując rozczyn. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać śmietanę, olej, i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Przygotować budyń wg przepisu dodać śmietanę i przestudzić. Odsączyć agrest .Ciasto podzielić na 12 części i rozwałkować na okrąg o średnicy około 12 cm. Krawędzie pozostawić nieco grubsze od środka. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i rozłożyć krążki, upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Na upieczone i wystudzone bułeczki nałożyć, krem budyniowy , pokrojone w plasterki kiwi i agrest. Oprószyć cukrem pudrem.