Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bułeczki drożdżowe z owocami

Składniki:

  • 60 dkg mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 dkg drożdży
  • 6 łyżek oleju
  • 8 dkg śmietany lekko ukwaszonej 35%
  • szczypta soli

    Nadzienie:

  • szklanka mleka
  • ½ opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 9 dkg śmietany lekko ukwaszonej 35%
  • 4 szt kiwi
  • 15 dkg agrestu ze słoiczka

    Sposób przyrządzenia:
    Do miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie, dodać rozkruszone drożdże, wsypać cukier, wlać mleko. Przemieszać składniki  przygotowując rozczyn. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać śmietanę, olej, i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Przygotować budyń wg przepisu dodać śmietanę i przestudzić. Odsączyć agrest .Ciasto podzielić na 12 części i rozwałkować na okrąg o średnicy około 12 cm. Krawędzie pozostawić nieco grubsze od środka. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i rozłożyć krążki, upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Na upieczone i wystudzone bułeczki  nałożyć, krem budyniowy , pokrojone w plasterki kiwi i agrest. Oprószyć cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *