Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek z ajerkoniakiem Iwony

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 35 dkg masła
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • ½ kg mielonego twarogu
  • łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 300 ml ajerkoniaku
  • budyń waniliowy bez cukru
  • sól

    Sposób przyrządzenia:
    Zagnieść 15 dkg masła z mąką, kakao, żółtkiem i szczyptą soli. 2/3 ciasta rozwałkować wyłożyć na blachę. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Resztę masła, pozostały cukier i cukier waniliowy utrzeć. Dodać jajka szklankę ajerkoniaku zmielony twaróg, skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy, budyń, wymieszać. Masę serową rozsmarować na upieczonym spodzie, przykryć reszta ciasta. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Skropić resztą ajerkoniaku.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *