Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bób z dipem z tuńczyka

Składniki:

  • 50 dkg obranego ze skórek bobu
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 20 dkg tuńczyka w oleju
  • sok z połowy cytryny


Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu podgrzać 1 litr wody, dodać sól, 1 łyżkę oliwy, bób i czosnek. Gotować pod przykryciem aż bób dostatecznie zmięknie (nie rozgotować), odcedzić zachowując wodę, odstawić w ciepłe miejsce. Tuńczyka odsączyć z zalewy, zmiksować dodając paprykę, pozostała oliwę, pieprz kajeński i ugotowany wraz z bobem czosnek, sok z cytryny,  zmiksować. Jeśli dip będzie zbyt gęsty dodać wody pozostałej z gotowania bobu. Podawać polewając bób przygotowanym dipem, udekorować zieleniną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *