Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z bobru

Bób z grzybami

Składniki: 30dkg bobu 30dkg kurek 10dkg boczku wędzonego lub innej wędzonki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego greckiego 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz Sposób przyrządzenia: Bób opłukać, zalać osolonym wrzątkiem, gotować 10 min. (15 – jeśli bób…

Bób z dipem z tuńczyka

Składniki: 50 dkg obranego ze skórek bobu 4 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 20 dkg tuńczyka w oleju sok z połowy cytryny Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu podgrzać 1 litr wody, dodać sól, 1 łyżkę oliwy, bób…

Bób z kurkami

Składniki: 50 dag bobu 50 dag kurek 2 cebule pokrojone w kostkę natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek śmietana opcjonalnie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyty bób ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Pamiętajmy że bób gotujemy bez przykrycia. Odcedzić i jak przestygnie obrać ze skórek. Umyte i osuszone kurki pokroić w paski.…

Golonka pieczona z bobem

Składniki: 1 tylna golonka 3 łyżki oliwy 1 cebula piwo jasne sól, pieprz 1 kg bobu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Golonki opalić, oczyścić nożem, dokładnie umyć. Skórę ponacinać w kratkę. Obgotować przez około 1 godzinę, obsączyć, natrzeć solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 220 stopni C…

Nerki cielęce z bobem

Składniki: 500 g nerek cielęcych lub wołowych sok z cytryny czosnek 1 łyżka margaryny sól, pieprz 1/2 szklanki białego wina 500 g bobu (może być z puszki) kilka gałązek natki   Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, zmiażdżyć. Nerki umyć, oczyścić. Zalać zimną wodą. Moczyć 2 godz., kilka razy zmieniając wodę. Osączyć, obgotować przez 2 min w…