Składniki :
- 2 kg kapusty kiszonej ,
- 1 kg resztek pieczeni w różnych gatunkach mięs wraz z sosami ,
- 1/2 kg kiełbasy ,
- 1/2 kg boczku ,
- 2 cebule ,
- kilka śliwek szuszonych lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego ,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka mąki ,
- sól,pieprz,
- kminek ,
- liśc laurowy.
Sposób przyrządzenia:
Kawałki pieczeni pokroić i gotować z kiszoną kapustą do miekkości.Osobno przysmażyć pokrojony boczek ,kiełbasę i cebulę.Dodać do ugotowanej kapusty przez chwilę razem dusić.Śliwki namoczyć i ugotować, wyjąć z wywaru ( mozna go dodać do kompotu) , oddzielić pestki,pokroic i dodac do kapusty.Zamiast śliwek można dodać przecier pomidorowy , ale nie powinno sie łączyć w bigosie przecieru i śliwek.Bigos podprawić mąką,przyprawami i przez chwilę gotować na małym ogniu.Bigos najlepiej przygotować na dzień wcześniej , aby nabrał smaku .
Małgorzata Górska