Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bigos piracki

Skład:

  • 0.5 kg. pieczarek
  • 0.5 kg mięsa wieprzowego (gulaszowego)
  • 0.5 kg. kiełbasy
  • 3 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • puszka groszku konserwowego
  • koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia:
Mięso kroimy w kostkę na tłuszczu dusimy. Cebulę skroić w półksiężyce, kiełbasę pokroić i razem z cebulą podsmarzyć. Kiedy mięso będzie już miękkie włorzyć razem z cebulą i kiełbasą do wspólnego garnka, dusić. Posiekać drobno paprykę.
Mięso podlać szklanką rosołu i do tego dorzucic posiekaną paprykę, dusić razem aż zmięknie papryka, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy groszek konserwowy i koncentrat, potrzymać jeszcze na ogniu 10-15 minut.
Gotowe do spożycia.
Najlepiej podawać ze świeżutką bułeczką.

2 comments for “Bigos piracki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *