Skład:
- 0.5 kg. pieczarek
- 0.5 kg mięsa wieprzowego (gulaszowego)
- 0.5 kg. kiełbasy
- 3 cebule
- 1 papryka czerwona
- puszka groszku konserwowego
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso kroimy w kostkę na tłuszczu dusimy. Cebulę skroić w półksiężyce, kiełbasę pokroić i razem z cebulą podsmarzyć. Kiedy mięso będzie już miękkie włorzyć razem z cebulą i kiełbasą do wspólnego garnka, dusić. Posiekać drobno paprykę.
Mięso podlać szklanką rosołu i do tego dorzucic posiekaną paprykę, dusić razem aż zmięknie papryka, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajemy groszek konserwowy i koncentrat, potrzymać jeszcze na ogniu 10-15 minut.
Gotowe do spożycia.
Najlepiej podawać ze świeżutką bułeczką.
2 comments for “Bigos piracki”