Składniki:
- 2 garści suszonych grzybów
- 2 kg kapusty kiszonej
- 60 dag boczku
- 50 dag mięsa np. łopatki
- 50 dag kiełbasy
- 2 cebule
- przecierek pomidorowy
- kilka wędzonych śliwek
- pół szklanki czerwonego półsłodkiego wina
- przyprawy- jarzynka, pieprz, listek laurowy, kminek, majeranek
Sposób przyrządzenia:
Grzyby namoczyć na kilka godzin w wodzie. Kapustę pokroić drobniej żeby nie było długich „nitek”, zalać wodą, zamieszać, odcisnąć. Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować parę minut. Następnie odlać wodę. Zalać kapustę wodą spod grzybów i winem, gotować. W innym ganku podsmażyć pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek i cebulę. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać śliwki, wymieszać i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecierek pomidorowy. Bigos smakuje najlepiej po kilkukrotnym podgrzewaniu i chłodzeniu.
Przepis został nadesłany na „Muza Ramsaya” przez Anetę K