Składniki:
- 4 bakłażany
- 4 cebule
- 30 dag pomidorów
- 20 dag mięsa mielonego
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- zioła
Sposób wykonania:
- Obraną cebulę posiekać na cienkie plasterki, które zeszklić na rozoranym tłuszczu, wówczas dodać pokrojone w kostkę pomidory, mięso oraz czosnek.
Całość wymieszać i trzymać pod przykryciem na małym ogniu.
Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
W między czasie gotować bakłażany we wrzątku ok. 8 min. po czym je odcedzić i naciąć wzdłuż (ale nie do końca).
Do przecięcia włożyć 1/3 pomidorowego farszu.
Przełożyć bakłażany do naczynia żaroodpornego, polać resztą pomidorów i oliwą.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 1 ½ godz.
Przed podaniem udekorować ziołami.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Katarzyna S