Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany faszerowane pomidorami

 

Składniki:

  • 4 bakłażany
  • 4 cebule
  • 30 dag pomidorów
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • zioła

 

 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać na cienkie plasterki, które zeszklić na rozoranym tłuszczu, wówczas dodać pokrojone w kostkę pomidory, mięso oraz czosnek.
    Całość wymieszać i trzymać pod przykryciem na małym ogniu.
    Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    W między czasie gotować  bakłażany we wrzątku ok. 8 min. po czym je odcedzić i naciąć wzdłuż (ale nie do końca).
    Do przecięcia włożyć 1/3 pomidorowego farszu.
    Przełożyć bakłażany do naczynia żaroodpornego, polać resztą pomidorów i oliwą.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 1 ½ godz.
    Przed podaniem udekorować ziołami.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Katarzyna S

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *