Składniki:
- 50 dag wołowiny (kark)
- 50 dag buraków
- 50 dag białej kapusty
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 40 dag ziemniaków
- 1 łyżeczka kminku
- 3 łyżki octu
- 1 pęczek koperku
- 3/4 pojemnika (15 dag) śmietany
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zalać w garnku 1 i 1/2 litra osolonej wody, gotować 1 i 1/2 godziny. Buraki obrać. Połowę zetrzeć na tarce, resztę pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Oczyszczoną włoszczyznę, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Tarte buraki dodać do wywaru po 30 minutach-resztę warzyw i kminek. Mięso pokroić, ponownie włożyć do zupy. Doprawić octem, solą i pieprzem. Porcje barszczu polać śmietaną, posypać posiekanym koperkiem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk